Saturday, March 9, 2013

Zabranjene Vrste Pasa

New Page 6
10 American Bulldog
 

1289557599 D2F8B3F640

Zabranjen je u Danskoj, Singapuru i raznim općinama, Američki buldog je porijeklom s dalekog juga gdje je korišten kao farmerski pas. Njegova specijalnost je lov na Feral svinje, koji može biti dosta velika i imati ogromne kljove. Kada stjeran u kut ove svinje su neugodne borci, Buldog se koristio i jos se koristi da svlada svinju i drzi ju dok lovac ne dodje.Ovi psi imaju vrlo visoku toleranciju na bol

9. Bandog

Ravensideangle

Pojam 'Bandog je u uporabi još od srednjega vijeka, a koristi se za opisivanje velikog psa koji se pušta noću kako bi zaštitio svoju imovinu.Moderan bandog nije čistokrvni pas, a tu su i razni 'recepti' kako bi se uzgojio ovaj pas, uključujući  Pit Bull terijera i razne vrste mastifa.Cilj je stvoriti psa s veličinom mastifa i agilnosti pitbulla. Pasmina je doživjela svoju popularnost 60-ih godina, kada je veterinar John Swinford počeo uzgajati kao ultimativnog cuvara i najbpljeg borbenog psa . Njegov najpoznatiji pas bio Bantu -  pas poznat po svojoj borbi protiv raznih borbenih pasmina iz kojih je izlazio neporazen. Težina može varirati ali od 35 do 70 kg je opći raspon. Bandogi su opcenito zabranjeni svugdje jel je zabranjeno nekontrolirani rasplod pitbulla s bilo kojom pasminom jel se moze dobit žešće nestabilan pas.

 

8 Napolitan Mastiff

Zorbamar25

 

Napuljski mastif ili Neo, dolazi iz Italije, gdje se koristio kao gladijatorski pas u krvavim spektaklima u Koloseumu. Oni su također korišteni kao ratni psi  rimskih legija. Danas, oni su uglavnom zaštitnici imovine. Jedinstven u izgledu, najveći mužjaci imaju oko 90kg i prekriveni su labavom, naboranom kožom . Ilegalno ih je posjedovati u Singapuru, a da posjedujete jedanog u Rumunjskoj mora prolaziti testove socijalizacije i psihicke stabilnosti.

 

7. Wolfdog

Czechoslovakian Wolfdog Pair

 

Postoje mnoge osnovane pasmine vukova i domaćih pasa, uključujući i Čehoslovačke Wolfdog (mix njemačkog ovčara i vuka Karpata) i Saarloos vučjak (njemački ovčar, i vuk iz Mackenzie doline). Zbog različitih genetske strukture vuk pas je vrlo nepredvidljiv, reagirajući na određenim situacijama poput vuka i drugi poput psa. To održava iznimno visok nagon za lov pljena, a ne općenito smatra da ti psi nisu za ljubimce. Zabilježeni su brojni napadi na ljude, najčešće na malom djecou, koji su možda vidjeli kao plijen. Zabranjen je uNorveškoj.

 

6. Boerboel

Boerboelteancum%20Full%20Right%20Profile

 

Boerboel dolazi iz Južne Afrike, a sliči više atletsom Bull mastif po izgledu. Borbolei je uzgojen iz raznih izvornih afričkih pasa i ostalih pasa čuvara, te su dovedeni u zemlju od europskih doseljenika. U kasnim 1920-ih, dijamantna tvrtka De Beers donio Bull mastifa u Južnu Afriku kako bi zaštitio svoje rudnike, mješanje tih vrsta je donio modernog Boerboela kakvog znamo danas. Odlični čuvari bez prevelike agresivnosti, Jako dobri s djecom. Mogu narasti do 70 kg oni su zabranjeni u Danskoj.

 

5.  Dogo Argentino

Mts2 Pharaohhound 828248 Dogo Argentino Stacked

 

Uzgojen u Argentini 1928, Dogo argentino je nastao od sada izumrlog (Cordoba fightning dog), pomiješanih s raznim drugim pasminama, uključujući doge, Dogue de Bordeaux i irski eskimski pas. Uzgajivač Antonio Nores Martinez razvio ovog psa kao extremnog lovačkog psa, Pa su se kao takvi koristili u lovu čak i na planinske lavove. Iako to nije bila njegova prvobitna namjena, Argentinska doga je također bila korištena za borbe. S prosjecnom težinom od 45 kg izgledom jako slican velikom pitbullu.Argentinska Doga je zabranjen u najmanje 10 zemalja, uključujući Australiju, Novi Zeland i Portugala.

 

4.Presa Canario

Dogo Canario

Presa Canario je masivan pas za borbe Porjeklom iz španjolske (Kanarsko otočje), uglavnom teži preko 50 kg. Ovaj veliki borbeni mastif  postigao je svjetski loš glas u 2001 kada su par pasa po imenu Bane i Hera napali i ubili 33-godišnjeg trenericu lacrossa Diane Whipple u hodniku zgrade u ulazu u stan u San Francisco . Psi su izvorno uzgajani za borbe (Aryan Brotherhood fighting ring) .Vlasnik Bane i Hera, Marjorie Knoller, osuđen je drugi stupanj ubojstva  i trenutno je na izdržavanju kazne zatvora od 15 godina života. PRESA Canarios su zabranjeni u Australiji i na Novom Zelandu....

 

3.Filla Brasiliero

Aguia-Fila-Brasileiro-1-496X323

Fila ili brazilski mastif je veliki pas uzgajan za lov na svinje i jaguare, te je čak i koristiti za praćenje i hvatanje odbjeglih robova. Ona je mješanac mastifa, buldoga i Bloodhound  predaka. To je možda najmanje povodljiva pasmina na ovom popisu, a vrlo cijenjena zbog svoje agresivnosti. Ova osobina ličnosti se zove "ojeriza", što u prijevodu s portugalskog znači 'nepovjerenje'.Fila prezire strance, do točke da u brazilskim borbama pasa suci su upozoreni da ga ne diraju. Protuzakonito je posjedovati Filu u Velikoj Britaniji.

2. Japanese Tosa Inu

Tosa-Inu

Tosa Inu može težiti nigdje od 35 do 90 kg. To je mješavina autohtonih japanskih pasa i raznih zapadnih pasmina, poput Mastifa i Bull terijera.Tosa je pas za borbe - iako Japanski ideja borbe je puno drugačiji nego u drugim zemljama. Radi se velika svecanost i ceremonija poput sumo hrvanja a cilj je pobjedama doči do čina 'Yokozuna'.U tim borbama se očekuje da se bore tiho, bez lajanja ili cvilenja.Po mnogima trenutno vrsta borbenog psa kojem nijedan nemoze konkurirati .Protuzakonito je posjedovati Tosu u Danskoj i Norveškoj, Malti, I još nekim zemljama.
 

1.Pit Bull Terrier

Satisfied,%20American%20Pit%20Bull%20Terrier

 

Nema pas na zemlji oko kojeg se diglo više polemike nego Pit Bull. Izvorni Pit Bull je uzgajen od ranog engleskog buldoga i terijera u svrhu borbe protiv drugih pasa i to radi jako dobro. Nekad voljeni obiteljski ljubimac (The Little Rascals "Petey je bio pit bull) počeo je privućiti krivu vrstu pažnje u 1980.Kad se masovno poceo koristiti za borbe diljem svijeta. Cijenjen zbog svoje snage i gameness (pomalo nedefinirane kvalitete koji je identificiran spremnosti za borbu, bez obzira na cijenu), Pas je postao urbani simbol  muškosti medju bandama i kriminalcima. Slab uzgoj i vlasnici upitnog moralnog kvaliteta napravili su od ove vrste pse koji napadaju ljude od kojih su mnogi zavrsili smrtnim slucajevima.. Ovo je totalna suprotnost od izvorne namjene pasmine koji nikad nisu uzgajani da budu agresivni prema ljudimaBilo da ih smatrate najboljim ljubimcom na svijetu ili smrtonosnim čudovištima, oni su ilegalni u Miamiu, Florida; Ontario, Kanada, i mnogim zemljama diljem svijeta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 comment: